Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Exit only? Varainhoidon rooli yritysjärjestelyssä

Varainhoidon rooli yritysjärjestelyissä

Kuvitellaan aluksi kaksi kohtausta.

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet vaihtanut elämäntyösi kasaan peräkkäisiä nollia pankkitilillä. Olet satsannut yrityksen kehittämiseen laittamalla sen hyvään myyntikuntoon. Vuosien suunnittelu päättyy kehitysprosessin kliimaksiin, yrityskauppaan. Neuvottelujen päätteeksi raha vaihtaa omistajaa ja hetken päästä puhelin pirahtaa.

Kuvittele seuraavaksi itsesi pankkiin. Moitteettomasti pukeutunut pankkiiri esittelee koilliseen kaartuvia käyriä ja juuri sinulle räätälöityjä, yksilöllisiä ratkaisuja. Yrityskaupan jälkeen sinut on kutsuttu sijoitusneuvojan pakeille, jossa varainhoitaja yrittää selvittää oletko varovainen vai rohkea – ostaisitko mieluummin korkoja vai osakkeita.

Kuulostiko hengästyttävältä? Tämä saattaa johtua siitä, että muutoksessa on hyvin vaikea asettua vastapuolen asemaan.

Olen tehnyt urani varainhoitajana ja minulla on etuoikeus viettää paljon aikaa entisten yrittäjien parissa. Uskallan sanoa tietäväni erityisen paljon yrityskaupan jälkeisestä elämästä ja sen asettamista haasteista. Olemme huomanneet ettei keskeisin ongelma liity sijoittamiseen lainkaan. Haastavinta ja palkitsevinta on asettua yrittäjän asemaan. Tämä on myös ainoa tapa luoda kokonaisvaltaista yhteistyökumppanuutta.

Yrittäjät ovat usein valmiita omaksumaan yrittäjyyden osaksi identiteettiään, joten yrittäjyydestä luopuminen ei vähennä ainoastaan kiireen tunnetta, se ravistelee myös merkityksiä. Tilannetta voi jossain määrin verrata huippu-urheilun lopettamiseen. Olen huomannut että tällaisissa muutoksissa on usein kova kiire sijoittaa ja vedenpitävän suunnitelman laadinta saattaa unohtua molemmilta osapuolilta. Sijoitusneuvojan on turha puhua nominaalituotosta kun pöydän toisella puolella vielä pohditaan, myinkö lapseni liian halvalla.

Yrittäjän on tärkeää uskoa itseensä, uskaltaa ottaa riskejä, heittäytyä tuntemattomaan ja kokeilla. Eikä ole niin vaarallista, vaikka välillä menee rähmälleen. Tunne muuttuu kun elämäntyö makaa numerojonona verkkopankissa. Silloin monelle valkenee, että maailmanluokan varainhoito ei ole vain sijoittamista. Se on varautumista kaikkeen ja kaiken varalta.

Jos elämä jatkuu vielä yrityskaupan jälkeen, ota kaksi askelta taaksepäin ja sijoita itseesi. Olet ansainnut keskustelukumppanin, joka ei päästä sinua liian helpolla.

Kirjoittaja Matti Halttunen toimii sijoitusjohtajana OP Private Keski-Suomella.